Vértípus b élelmiszerlista

Áttekintés

“Egészítsd el a te típusodat”, Peter D’Adamo, egy naturopátiás orvos étrendje és népszerű könyve azt ajánlja, hogy az emberek vércsoportjuk szerint fogyasztanak. Az élelmiszerek receptjeinek érdekes megközelítése, Dr. D’Adamo azt állítja, hogy a terve nyomán a súly ellenőrzésére és a betegség megelőzésére van szükség. E terv szerint a B-típusú vérrel rendelkező emberek történelmileg nomádok, és különféle gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, a legtöbb húsot és bizonyos gabonát kell fogyasztaniuk -, de kerüljük az olyan élelmiszereket, mint a kukorica, a hajdina, a lencse, a paradicsom és a földimogyoró. Miközben a táplálkozás szerint ez a terv segíthet bizonyos egészségügyi célok elérésében, nincs kutatás, hogy az egészségügyi előnyök kapcsolatban állnak a vércsoporttal.

Gyümölcsök és zöldségek

A B típusú vér tápláléka a legtöbb zöldséget, különösen a leveles zöldségeket, a céklát, a brokkoli, a kelkáposzta, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a lima bab, a gombák, a mustár zöldség, az édes vagy a forró paprika, az édesburgonya és a jams. A legtöbb gyümölcs megengedett, beleértve a bogyókat, a banánt, a szőlőt, az alma, az őszibarack, a körte, az ananász, a kajszibarack, a mangó és a papaya. Ösztönözni kell a házi vagy helyi termesztésű termékeket.

Gabonafélék, babok, diófélék és magvak

D’Adamo terve korlátozza a közönséges gabonát, beleértve a búzát, a kukoricát és a rozsot, tanácsot adva a kölest, a zabot, a rizst és a tollat. Az ajánlott kenyerek közé tartoznak a csírázott szemekből készültek, valamint a kekszek vagy rágcsálnivalók, mint a rizs sütemények, a savanyú rozs vagy a teljes búzakorkó. A B-típusú vérgömbhöz tartozik a vese, a lima és a sörényes bab. Noha a diéta és a magvak nem tekinthetők optimálisnak a B típusú diétán, a semleges választások közé tartoznak a mandula, a brazil dió, a makadámia, a pekándió és a dió. Az olívaolaj a kedvelt olaj.

Hús, hal és tejtermékek

D’Adamo terve szerint az állati fehérje előnyben részesített választéka a bárány, a vadhús, a birka, a nyúl és a hal, például a lazac, a szardínia, a pisztráng, a lepényhal, a laposhal és a tőkehal. Ideális esetben a húst szervesen fel kell emelni, szabadon kell hagyni, ketrecben vagy vadon kell tartani. A szabadtartású tojások mérsékelten elfogadhatók. A B típusú vér számára ajánlott sajtok közé tartoznak a mezőgazdasági termelők, a feta, a kecske, a ház, a ricotta és a mozzarella. Kefir, tehéntej vagy kecsketej szintén jó lehetőségek.

Teák és fűszerek

A tea kedvelt ital a D’Adamo terveiben. A zöld tea és a gyógyteák, beleértve a gyömbért, a ginzenget, az édesgyökeret, a borsmentát és a rózsacsináit teát, előnyösnek tekintik. Egészséges és kedvelt fűszerek közé tartozik a currypor, a torma és a petrezselyem.

Annak ellenére, hogy a táplálkozás világos, specifikus táplálkozási irányelvei vannak, nincs olyan közzétett, tudományos kutatás, amely kimutatta, hogy működik. Egy, a 2014. januári “PLoS One” -on megjelent tanulmányban a Toronto Egyetem kutatói összesen 1455 felnőtt emberrel foglalkoztak, összehasonlítva az egészségüket és a konkrét vértípusokra vonatkozó ajánlott tervvel. Míg bizonyos vérminták a koleszterinszint, a vérnyomás vagy egyéb egészségügyi kockázatok javulásához kapcsolódtak, a kutatók azt találták, hogy az ismert előnyök nem függtek az egyén vércsoportjától. A “The American Journal of Clinical Nutrition” című, 2013. májusi számában közzétett áttekintés szintén nem találta a vérmintákra vonatkozó állítások alátámasztására vonatkozó publikált kutatásokat.

A táplálkozás hatékonysága

Óvintézkedések és a következő lépések

Míg a vérlépcsős diéta nem rendelkezik olyan feltevésekkel vagy előnyökkel alátámasztott kutatásokkal, amelyek fókuszban és szorgalmasan, a táplálkozás szempontjából kiegyensúlyozott étrendet nyújtják. A véres étrend további előnye a feldolgozott, alacsony rosttartalmú élelmiszerek, a rozsdás ételek és az egészségtelen táplálékkiegészítők korlátozása, és az étrendet korlátozó étrend valószínűleg egészségügyi előnyökkel jár. Ha készen áll az étrend és az egészség javítására, beszéljen orvosával az első lépésként. Orvosa egy dietetikushoz fordulhat, aki étkezési tervet alakíthat az Ön preferenciáira és a tényeken alapuló tényezőkre – például az energiaszükségletre, az egészségügyi feltételekre és más egészségügyi követelményekre. – Ellenőrizte: Kay Peck, MPH, RD