Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

Áttekintés

Magas vérnyomás vagy magas vérnyomás általában szisztolés vagy felső, 140 mmHg-nál magasabb, és diasztolés, vagy alsó, legfeljebb 90 Hgmm-es értéket ír le. A magas vérnyomás súlyos állapot, amely stroke-okhoz és szívrohamokhoz vezethet. A leggyakoribb hipertóniás gyógyszerek a diuretikumok, a béta-blokkolók, a kalciumcsatorna-blokkolók, az angiotenzin II receptor blokkolók és az angiotenzin-konvertáló enzim inhibitorok. Ezek közül a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül csak a béta-blokkolók és a kalciumcsatorna-blokkolók találhatók enyhíteni a szorongásos rendellenességek tüneteit.

Béta blokkolók

A béta-blokkolók olyan gyógyszerek csoportjai, amelyek csökkentik az adrenalin és egyéb stressz hormonok hatásait. Az adrenalin receptorok blokkolásával csökkentik az adrenalin által kiváltott szokásos harci és repülésbeli válaszokat, beleértve a megnövekedett pulzusszámot, légzést és remegést. Mivel ezek a gyógyszerek csak a szorongás tüneteit kezelik, nem alkalmasak a szorongásos rendellenességek hosszú távú kezelésére vagy olyan szorongásos rendellenességek kezelésére, amelyek naponta befolyásolják az embereket. A béta-blokkolók leggyakrabban a szociális szorongás és a teljesítmény szorongás miatt vannak előírva, például a közvéleményben való félelem.

Kalciumcsatorna-blokkolók

A kalciumcsatorna-blokkolók gátolják a sejtek kalciumcsatornáinak kalciumvezetését. Mivel a szívizom összehúzódásának ereje és a véredények simaizmja attól függ, hogy mennyi kalcium áll rendelkezésre, a kalciumcsatornák blokkolása csökkentheti a szívverést és az erek simaizmainak összehúzódását. A kalciumcsatorna-blokkolók csökkenthetik az idegsejtek izgatottságát is.

Hipertenzív szorongás

A “magas vérnyomás alapja: A magas vérnyomás alapjai” szerint nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy közvetlen kapcsolat lenne a magas vérnyomás és a szorongás között. Azonban elképzelhető, hogy a krónikus szorongás, hasonló hatása a krónikus stressznek, magas vérnyomáshoz vezethet. Továbbá, mivel a magas vérnyomás gyakran szabálytalan szívveréshez, idegességhez és zavartsághoz vezet, tünetei tévednek a szorongásos zavarban. Ha a magas vérnyomás maga a szorongás-szerű tünetek oka, bármely gyógyszer, amely sikeresen csökkenti a vérnyomást, segít a másodlagos állapot kezelésében.