Véres orrváladék és sinusitis tünetei

Áttekintés

A sinusitis a szinuszok bélésének gyulladását írja le, az orr és a szem körül az arc csontjaiban levegővel töltött helyeket. Az USA-ban évente hárommillió esetben diagnosztizálják a sinusitist, a Disease Control and Prevention Centers szerint. A vírusfertőzés az akut sinusitises esetek 90-98% -ában – a 4 hétnél rövidebb ideig tartó veszteség. A bakteriális fertőzés az esetek legfeljebb 2% -ában fejlődik ki. A krónikus, legalább 12 hétig tartó sinusitis ritkán okoz fertőzést. A tünetei és az időzítésük segítenek a helyes diagnózisnak, akár a sinusitisz, akár a szinuszokat érintő másik állapotnak.

Hallmark tünetek

Az átlátszatlan – szemben a tiszta – a nazális kibocsátással, a sinusitis egyik legfontosabb tünete. Az ürítés tipikusan sárgás vagy zöld, és vérrel lehet tónusolni. A vér az orrnyálkahártya és az orr ingerült béléséből eredő kisebb vérzés következménye, és általában az orrnyálkahártya vörös vagy sötét barna csíkokként jelenik meg. Frank vérzés, mint például a véres orr, nem jellemző a sinusitis. Az orrgyulladás és az arc fájdalma, nyomása vagy teljessége a sinusitisz más jellegzetes tünetei, az Amerikai Gyógyászati ​​Akadémia fej- és nyaki sebészetének 2015 áprilisában közzétett irányelvei szerint.

Egyéb lehetséges tünetek

A sinusitis egyes emberekben további tüneteket okozhat. Ezek közé tartozhatnak: – csökkentik a szaglásérzetet, és esetleg ízelítőt, – rossz leheletet, – éjszaka növekvő köhögés, – torokfájás, – arcérzékenység a szinuszok felett, – enyhe fáradtság, – fájdalom a – alsó láz, általában kevesebb, mint 101 F. Fontos, hogy ezek a további tünetek nem segítenek megkülönböztetni az egyszerű, akut vírusos sinusitist – amelyre az antibiotikumok nem hasznosak – a nem ritka bakteriális sinusitisből.

Mikor kell látni a doktort?

Akut vírusos sinusitis, amely jellemzően hideg után alakul ki, rendszerint kb. 7-10 nap alatt elhagyja önmagát. Az over-the-counter fájdalomcsillapítók, például az acetaminofen (tylenol) vagy az ibuprofen (Advil, Motrin) segíthet csökkenteni a kényelmetlenségét. Az orr-só-öntözés is tünetmentességet okozhat: a szinuszitis tünetei azt jelezhetik, hogy a betegség krónikussá válik, vagy komplikáció alakult ki, és orvosi értékelésre van szükség. Az orrpolipok – az orrban vagy a szinuszokban nem szaporodó növekedések – lehetnek, és rendszeres vérzéses orrsövekedést okozhatnak. Ezek a növekedések gyakoriak a krónikus sinusitisben szenvedők körében. Kevésbé gyakori, az orr vagy szinuszok rákos növekedése sinusitisszerű tüneteket okozhat. Kisgyermekeknél az orrnyálkahártya-gyulladás tünetei véres orrváladékolással lehetnek az orrban fekvő idegen testnek, például gyöngynek vagy babnak. A magas láz egy gyermekben vagy egy felnőttnél, akiknek sinusitise tünetei indokolják az orvoshoz való látogatást.; Véleményezte: Tina M. St. John, M.D.