Vegyi anyagok, amelyek a nőknél hajhullást okoznak

Áttekintés

Bár a hajhullás gyakran nagyobb kapcsolatban van a férfiakkal, mint a nők, a nőknél is problémákat okozhat a hajhullás, a kopaszodás vagy a teljes hajhullás. Ennek egyik leggyakoribb oka bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség. Néhány ilyen vegyi anyag, például a hajfestékek esetében, a nők úgy döntenek, hogy ki vannak téve maguknak, míg mások, például a hormonok, a nők kevésbé irányítják.

DHT

A dihidrotesztoszteron vagy a DHT egy olyan vegyi anyag, amely befolyásolhatja a nők hajhullását. A DHT az elsődlegesen férfi hormon tesztoszteronból származik, és blokkolja a haj növekedését a fejbőr tüszőkön lévő receptorokhoz való kötődéssel, a szőrtüsző zsugorodásával, ami megnehezíti a tüszőnövények folytatását. Bár a DHT a férfiaknál nagyobb probléma, de a hajhullás is kisebb mértékben okozhat a nőknél.

Hair Dye Chemicals

A vegyi anyagokat tartalmazó peroxid vagy ammóniát tartalmazó hajfestékek szintén problémákat okozhatnak a nőknél a hajhullásban. Ha az idő múlásával feleslegessé válik, ezek a vegyi anyagok gyengítik és károsítják a hajat, és fejfalak égetését, viszketést, irritációt és fejbőrös bőrpírot is okozhatnak. Ehelyett inkább peroxid- és ammónia-mentes opciókat válasszon, mint például a félévaló festékeket vagy a hennából készült termékeket.

Hair Relaxers

A hajbalzsamokban lévő vegyi anyagok a nőknél is okozhatnak problémákat a hajhullásban. Ezen termékek elsődleges vegyi anyaga a nátrium-hidroxid, amely legismertebb a lúg. A hajlakkokat úgy tervezték, hogy behatoljanak a hajszálának a cortikális rétegébe, hogy megváltoztathatják a haj természetes hajformázását. Sajnálatos módon ez gyengíti a hajat, és a fejbőr égését és hajhullását okozhatja.

Orvosi kezelések

Egyes vényköteles gyógyszerek és betegség kezelések is eredményezhetik a női hajhullás. A legszélesebb körben ismert vegyi anyagok közül néhány a rák elleni küzdelemben alkalmazott gyógyszerek, például a kemoterápiában használt gyógyszerek. A hajhullás elősegítésére más receptek közé tartozik a köszvény, depresszió, magas vérnyomás, ízületi gyulladás és szívproblémák bizonyos gyógyszerei.