Vastagbélrázás tünetei

Áttekintés

A vastagbél spasms a vastagbél izomzatának spontán összehúzódása. Az irritálódó bél szindróma, más néven IBS, a vastagbélrák gyakori oka. Valójában a spasztikus vastagbél fogalmát néha más névként használják az irritábilis bél szindrómára. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő embereknél számos különböző tényező kiválthatja a vastagbél-görcsöket, például a stresszt vagy a magas zsírtartalmú ételt. A vastagbél-görcsök számos különböző tünethez vezethetnek.

Hasi görcsök

A hasi görcsök egy nagyon gyakori tünet a vastagbél spasmok. A vastagbél szorosan összehúzódó izmai súlyos hasi fájdalmat okozhatnak. Bizonyos esetekben a fájdalom és a görcsök enyhülhetnek vagy teljesen megállhatnak, miután a bél mozgása megtörtént. Amikor egy személynek vastagbél-görcsjei fájdalmat okoznak, változásokat tapasztalhatnak abban, hogy milyen gyakran viselnek a bélmozgás vagy a széklet megjelenése.

A bélmozgások változásai

A vastagbél spazmusok különböző hatásokat válthatnak ki a bélmozgásokra, attól függően, hogy a vastagbélrázás bizonyos izmai milyenek. A vastagbél hosszirányú izomokat tartalmaz, amelyek hosszúsága szerint járnak. Ez körkörös izmokat is tartalmaz, amelyek átmérője körbefut. Ha a longitudinális izomgörcsök gyakran eredményeznek hasmenést, melyet gyakran a hirtelen, ellenőrizhetetlen késztetés kísér, hogy bélmozgást végezzenek. Ezzel szemben, amikor a körkörös izmok görcsösek, székrekedés eredményez. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők váltakozhatnak a vastagbélrák között, ami hasmenést és székrekedést okozó görcsöket okozhat. A vastagbél-görcsök azt is eredményezhetik, hogy a bélmozgás befejezése után egy újabb székletürítés lép fel.

További tünetek

A vastagbél spasmák gyakran okoznak gázt és puffadást, ami gyakran további kényelmetlenséget okoz a többi tünetnek. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők, akik gyakran vastagbél-görcsösek, nyálkahártyájuk is lehet székletükben, és gyakran laza székletük is lehet. Forduljon orvoshoz, ha pontos diagnózist észlel, ha hasi fájdalmat tapasztal vagy bélrendszeri változásait tapasztalja.