Vastagbél rák jobb és bal tünetei

Áttekintés

A vastagbélrák potenciálisan gyógyítható betegség, ha a korai szakaszban fogott. Ez az oka annak, hogy az American Cancer Society ajánlotta az emberek 50 év feletti szűrését. A vastagbélrák tünetei a vastagbélben elhelyezkedő rák helyének, valamint a vastagbélen kívüli terjedésnek megfelelően változnak. A vastagbél négy fő szakaszra van felosztva – emelkedő vagy jobb oldali vastagbél, keresztirányú vastagbél, lefelé vagy bal oldali vastagbél, és a sigmoid vastagbél. A sigmoid vastagbél a bal oldali vastagbél részének számít. A vastagbél tartalma a vékonybélből felfelé a vastagbélbe, majd a keresztirányú vastagbél mentén, majd lefelé a lefelé haladó vastagbélben és sigmoidban, mielőtt belép a végbélbe.

Növekvő vastagbél tünetei

A vastagbél ezen részében a rákok hosszú ideig észrevétlenek maradnak. Nagyon nagy méretűre nőhetnek, mielőtt bármilyen tünetet okozna. Az ilyen rosszindulatú betegségben szenvedő emberek a hasüregben, a hasi fájdalomban, a lázban, a kimerült izzadásban – különösen éjszaka – és a vérszegénységben is érzik magukat. Az anémia tünetei közé tartozik a gyengeség, könnyű fáradékonyság, légszomj és szívdobogás. Ezeket a tüneteket a növekvő vastagbél anatómiája magyarázza. A növekvő vastagbél szélesebb, mint a csökkenő vastag, amely lehetővé teszi a tumor növekedését, mielőtt a tumor tüneteket okozna. A növekvő vastagbélben kialakuló daganatok általában a vastagbél falán nőnek, nem közvetlenül a lumenbe. A vastagbél bal oldalán megjelenő tünetek általában a lumenből kifelé történő növekedést okozzák, ami akadályozza a széklet áramlását.

Csökkenő vastagbél tünetei

A baloldali vastagbélrák tüneteit a vastagbél területének anatómiájaként tulajdonítják. A vastagbél lumenje kisebb, mint a jobb oldali vastagsága, ezért a tapasztalt tünetek a lumen elzáródásának tulajdoníthatók. Az elsődleges tünet a bélrendszeri elváltozások változása. Az embereknél egyre nagyobb a székrekedés. Észrevehet a széklet kaliberében bekövetkező változás is. A székletet vércsíkokkal is lehet bevonni. Bár ezek a tünetek a jobb oldali vastagbél rákjaiban is megfigyelhetők, leggyakrabban a bal oldalon láthatók, mivel a széklet sokkal szilárdabb a lefelé haladó és a sigmoid vastagbélben. A széklet még mindig folyékony állapotban van a növekvő vastagbélben. Gyakran előfordul, hogy a baloldali rákos betegek a vészhelyzetben tünetekkel járnak – hasi fájdalom, hasi fájdalom, hányás és székrekedés. Ezek a bélelzáródás tünetei, sebészeti vészhelyzet. Ez akkor fordul elő, amikor a vastagbél lumenét teljesen megzavarja a rák. A vastagbél elzáródott szegmense jelentősen megduzzad és nem működik megfelelően. A bél elzáródása jobb oldali rákos megbetegedésekben is megfigyelhető, de sokkal gyakoribb a bal oldalon

Keresztirányú vastagbél-tünetek

A keresztirányú vastagbélben található rák a jobb és a bal oldali vastagbélben tapasztalt tünetek keverékével rendelkezik, ami a szegmens félszilárd jellegének köszönhető. Az emberekben krónikus fájdalom és vérszegénység fordulhat elő szakaszos székrekedéssel együtt.