Tehetsz cink-kiegészítőket a doxiciklinnel?

A cink olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet működéséhez. Azonban a cink-kiegészítők befolyásolhatják a különböző gyógyszerek hatását, beleértve néhány antibiotikumot is, csökkentve a felszívódását. Bár úgy tűnik, hogy a cink nem befolyásolja a doxiciklin aktivitását, még mindig beszélnie kell orvosával az összes ásványi anyagról, amelyet Önnek szed, ha antibiotikumot szed.

Miért veszi a cinket?

A cink olyan ásványi anyag, amely kis mennyiségben szükséges ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön. A cink számos szerepet tölt be a szervezetben, beleértve a sejtosztódást, a DNS-szintézist, a fehérjeszintézist, a sebgyógyulást és az immunrendszert. A cink-kiegészítőket felveheti az immunrendszer erősítésére és a fertőzés elleni küzdelemre. A cink is megtalálható néhány savkötõanyagban, amely az emésztési zavar és a gyomorégés elleni küzdelemre szolgál.

Doxycycline

A doxiciklin olyan antibiotikum, amely a tetraciklinhez, egy másik antibiotikumhoz kötődik. A doksiciklin sok bakteriális fertőzést kezel, beleértve a húgyúti fertőzések, a gonorrhoea, az ínybetegség, a klamidia és az akne által kiváltott baktériumokat. A doksiciklin kölcsönhatásba léphet különböző gyógyszerekkel, beleértve a születésszabályozást is, és kevésbé hatékonyabbá teheti őket. A Drugs.com azt javasolja, hogy a doxiciklin-kezelésben részesülő személyek kerüljék el ezt a gyógyszert a cink-kiegészítők mellett, mivel a cink potenciálisan befolyásolja ezt a gyógyszert.

Cink és doksiciklin

Az egyik ok, amiért az orvosok gyakran javasolják a cink antibiotikumokkal való felvételét, az, hogy a cink gátolja számos antibiotikum felszívódását. Ugyanakkor a cinknek a doxiciklinre való felvétele elleni ajánlás a cink hírneve, mint az ásványi anyag, amely hatással van az antibiotikum hatékonyságára, de az “Európai Journal of Clinical Pharmacology” 1975. számában közzétett tanulmány szerint a cink-kiegészítők nem gátolták jelentős mértékben a felszívódást Doxiciklin.

szempontok

Tájékoztassa kezelőorvosát az ásványi vagy vitamin-kiegészítőkről, amelyeket Ön szed, különösen akkor, ha kezelőorvosa új gyógyszert ír elő Önnek. A cink-kiegészítők előnyei a fertőzések szempontjából ellentmondásosak, és fontos, hogy ne befolyásolja az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek hatékonyságát. Ellenőrizze orvosával, mielőtt elkezdené vagy leállítaná a kiegészítőt.