Okok, kockázati tényezők és az asztma megelőzése

Mi teszi az asztmát rosszabbá?

Az asztmás aktiválódás a környezetben rosszabbá teheti az asztmát, és asztmás támadást is okozhat. Minden ember asztmás triggerje más, ezért fontos, hogy beszéljen orvosával és azonosítsa azokat az egyedi környezeti hatásokat, amelyek az asztmát rontják.

Melyek a leggyakoribb asztmás triggerek?

Az asztma gyakori triggerjei közé tartoznak a dohányfüst, a poratka, a kültéri levegőszennyezés, a csótányok, a háziállatok, a penész és a füst égő fából vagy fűből.

Mi más rosszabb az asztma?

A dohányfüst mindenki számára egészségtelen, különösen asztmás betegek számára. Sajnos a dohányzás aránya magasabb az asztmás betegeknél, mint az asztmás betegeké. Ha asztmája és füstje van, a dohányzásról való leszokás az egyetlen legjobb dolog, amit tehetünk a tünetek javítása érdekében. Nagyon nehéz abbahagyni a dohányzást, ezért gyakran szükség van segítségére az egészségügyi szolgáltatótól. Ha nem dohányzol, de időt töltesz az emberekkel, akik füstölnek, az asztmát másodlagos füst okozhatja. Az asztmát harmadfüst is kiválthatja, amely a füstszaga egy olyan ember ruházatán, aki füstöl. Tehát még akkor is, ha egy családtag csak otthon kívül dohányzik, asztmás támadást indíthat az asztmában szenvedő egyénben, aki a dohányosok ruháitól szagtalanul lélegzik.

A por atkák apró hibák a legtöbb otthonban, amelyek asztmás támadást indíthatnak el. A matrac és a párnahuzat fedezetei megakadályozhatják a por atkák és a magzatok közötti akadályt.

Egyéb lehetséges kiváltó tényezők közé tartozhat bizonyos vegyi anyagoknak való kitettség, testmozgás, egyes gyógyszerek, időjárási változások, hideg és száraz levegő belélegzése, bizonyos ételek, illatok és erős érzelmek, amelyek gyors légzéshez vagy hyperventilációhoz vezetnek.

Az asztmát súlyosbító egyéb egészségügyi állapotok az influenza (influenza), a megfázás, a sinusfertőzések, a szezonális allergia, a savas reflux betegség, a stressz és az alvási apnoe. Ezeket a feltételeket a megfelelő asztmavédelem elérése érdekében szintén kezelni kell.