Lehet allergiás a szenvedély gyümölcseire?

Alapvetően bármilyen élelmiszerre vagy italra allergiás lehet, ha az Ön immunrendszere veszélyt jelent a szervezetére. Általában az immunválasz pontos jelzés arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerben lévő egyes természetes vagy mesterséges vegyületek betegségeket okoznak vagy potenciálisan károsak. Azonban néha az immunrendszer túlreagálhat az ártalmatlannak vagy egészségesnek tartott ételnek. A szenvedély gyümölcseire gyakorolt ​​allergiás reakciók ritkák, bár a latex gumi vegyületekre érzékenyek nagyobb kockázattal járnak. Forduljon orvosához, ha szenvedélyes gyümölcs fogyasztása után duzzadási és légzési problémákat tapasztal.

Allergiás reakciók az élelmiszerre

Az élelmiszerekre gyakorolt ​​allergiás reakciók viszonylag gyakoriak, és becslések szerint 12 millió amerikai embert érint, akiknek nagy hányada gyermek. Néha az élelmiszer kórokozókkal szennyezett vagy toxinokat tartalmaz, ami az immunrendszert fehérvérsejtek és egyéb vegyületek eljuttatására készteti, hogy elpusztítsa, azonosítsa vagy elkülönítse a potenciálisan káros allergéneket. Más időkben az immunrendszer látszólag olyan élelmiszerre reagál, amelyre a legtöbb embernek nincs negatív reakciója. Akárhogy is, az allergiás reakciók a hisztamin tömeges felszabadulását okozzák a hízósejtekből, ami egyéb tünetek mellett az arc, a száj és a torok duzzanata, a légzés és a nyelés nehézségei, a bőrkiütés és az alacsony vérnyomás. Az élelmiszerek, amelyek az allergiás reakciók túlnyomó többségéhez vezetnek, a tehéntej, tojás, hal, kagyló, földimogyoró, diófélék, szójabab és búza.

Passion Gyümölcs

A Passion gyümölcs, vagy a Passiflora edulis egy trópusi gyümölcs, amelyet általában Brazíliában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Fidzsi-szigeteken, Hawaiin, Jamaicán, Dél-Afrikában és Malajziában termesztenek. A szenvedélyes gyümölcsvirágok virágai egy keresztre hasonlítanak, így a neve. A gyümölcs majdnem kerek, átmérője 3 vagy 4 hüvelyk, és kemény, sima bőrű, a mély lila, sárga vagy narancssárga színű. A hús a narancssárga, pépes gyümölcslével és számos apró maggal teli membrános zacskó tömege. Az íz a pézsma, és általában a guavához és a papájához hasonlít. A szenvedélyes gyümölcsök időnként allergiás reakciókat váltanak ki rendkívül szenzitizált embereknél, de a “Public Health Nutrition” szerint a gyakoribb reakciók azoknál fordulnak elő, akik allergiásak a latexre.

Latex-gyümölcs szindróma

A természetes gumi latex allergiás reakciója jól ismert. Ezt a kitináz enzimek jelenléte okozza. A “humán anyagcsere: funkcionális sokféleség és integráció” szerint egy speciális I. osztályú kitináz található a szenvedély gyümölcse pépében, ami a latexgel keresztreakciót okoz. Ezt az összefüggést latex-gyümölcs szindrómának nevezik. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akik allergiásak a latexre, sokkal nagyobb veszélyt jelentenek arra, hogy allergiásak a hasonló kitináz fehérjéket tartalmazó gyümölcsökre, például a szenvedély gyümölcseire, a kiwi, a papaya, a mangó, a paradicsom, az avokádó és a búza számára. Gyermekeknél a latex-keresztreaktivitást a kajszibarack, a banán, a cseresznye, a gesztenye, a szőlő, az őszibarack és az ananász esetében is közölték.

ajánlások

Ha Ön vagy gyermekeitek allergiásak a latexgumira, akkor az esélyek arra engednek következtetni, hogy allergiás reakciót kapsz a szenvedély gyümölcseire és más trópusi gyümölcsökre. Az egészségügyi szolgáltatók különösen súlyos reakciókat okozhatnak a szenvedély gyümölcseivel kapcsolatban, mivel a latex kesztyűk ismételten kitettek. Ha aggódsz a trópusi gyümölcsök esetleges reakciójával kapcsolatban, beszélj orvosoddal az allergiás vizsgálatról.