Kokain mellékhatások és szövődmények

Áttekintés

A kokain rendkívül addiktív gyógyszer, mert erőteljes stimuláló hatásai azonnali eufórikus érzést keltenek. A kokain feldolgozásával crack keletkezik. A kokain ilyen formáját repedésnek nevezik, mert az égési sérülést okoz. Fűtött állapotban a repedés gőzöket bocsát ki, amelyek belélegzik, intenzív, de rövid ideig tartó felmelegedést produkálva. A kábítószer-használattal foglalkozó nemzeti intézet szerint a 18-25 éves korosztály 1,7 százaléka használ kokainnal.

stimuláció

A crack kokain stimuláns mellékhatásai a megnövekedett energia, a mentális éberség, a gyors és gyakori beszélgetés, az ötletek elhúzódása és a fény és a hangérzékenység. Billie Ann Wilson, Ph.D., Margaret Shannon, Ph.D. és Kelly Shields Pharm., A “Pearson Nurse Drug Guide 2010” szerzői magyarázzák, hogy ezek a tünetek azért fordulnak elő, mert a kokain stimulálja a szimpatikus idegrendszert. Egyéb tünetek közé tartozik a dilated pupils, álmatlanság, szorongás és nyugtalanság.

Eufória

A crack kokain gyors felszívódása intenzív érzést kelt az eufóriában. A NIDA kifejti, hogy ez a magas összefüggés a kokain interferenciájával az agy neurotranszmitter dopaminnal. A dopamin szerepet játszik a motiváció, az öröm és a mozgás területén. A jó érzéki ingerek bizonyos agysejteket okoznak a dopamin felszabadításában, ami segít a feldolgozásban és az ingerekre adott válaszban. Egy idő után a dopamin visszavezethető a sejtbe. A kokain megakadályozza, hogy a dopamin újra felszívódjon a sejtből, ami erősíti az eufória érzését.

Depresszió

A crack kokain eufórikus hatása rövid. A crack-kokain ismételt alkalmazása megakadályozza a szervezet természetes dopamin termelését. Ez a kábítószer ellenére kellemetlen érzést kelthet. A depresszió, a motivációvesztés, a szorongás és a paranoia az eredmény.

Izomrázás

A dopamin szükséges az izommozgás szabályozásához. A crack kokainhasználókban a dopamin elvesztése izommerevségeket és feszültségeket okoz. Ezek a tünetek tovább romlik a kokain-használat során.

A crack-kokain súlyos és potenciálisan életveszélyes mellékhatása a szívkárosodás. A crack kokain használata magas vérnyomást okoz, ami károsítja az ereket, a szívszondákat és a szívizmot. Szívelégtelenség, szabálytalan szívritmus és szívroham a crack kokainhasználat végső eredménye.

A crack-kokain mellékhatásai a véralvadásnak kevesebbek a gyomor-bél traktusban. A gyomor és a belek kisebb véráramlása a hasi fájdalom, csökkent étvágy, émelygés, hányás és székrekedés tüneteit okozza. Ez megnöveli a necrotic bowel nevű állapot kockázatát is. A nekrotikus bél a bélben lévő szövetek halála, amely hosszú távú fogyasztókban vagy azokban az egyéneknél fordulhat elő, akik a crack kokain beveszik.

A meggondolatlan kokain annyira addiktív, mert hatással van a középső rész egy szakaszára, amely kulcsfontosságú terület a jutalomban. A NIDA arról számol be, hogy egy év múlva, miután egy személy kilép a kokainból, még mindig emlékszik arra, hogy az élvezetes érzelmek feltörnek a kokainból és élményt keltenek a kábítószer számára.

A crack kokain nagy dózisa toxicitást okoz. Szabálytalan szívritmus, szívroham, görcsrohamok, stroke és halál lehet. A crack kokain keverése alkoholral vagy más stimulánsokkal növeli a toxicitás és a halál kockázatát.

Szívkárosodás

Necrotikus bél

függőség

toxicitás