Képes-e speciális ételeket gyógyítani a vágások és a hegek?

Nem találsz olyan szuper ételeket, amelyek gyorsabban gyógyulnak a vágásokkal, de a táplálék nagy szerepet tölt be a gyógyulási folyamatban. A minimális hegesedéses sebek optimális javítása bizonyos tápanyagoktól függ. A Cleveland Klinika különböző ételekre utal, mint tápanyagok, amelyek segítenek a sebgyógyulásban. Ezek az élelmiszerek gazdag forrása a tápanyagok alapvető újjáépítése szövetek: fehérje, cink, vas, C-vitamin és az A-vitamin.

Szerezzen sok fehérjét

A fehérjék elengedhetetlenek a sérült bőr, a kollagén és az erek újjáépítéséhez. Valójában a fehérje hiánya gátolja a gyógyulást, míg a megfelelő mennyiség megszerzése segít a vágások optimalizálásában. Ha súlyos sérülést, lassan gyógyuló sebet vagy műtétet szenved, szükség lehet több fehérjére, mint a normális, de ezt a döntést az egészségügyi szolgáltatóval kell megtenni. A karcsú hús, a baromfi, a hal, a szójabab és a bab tartalmaz a legtöbb fehérjét, ezt követi az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a tojás.

A C-vitamin elengedhetetlen

A vágások gyógyulnak lépésről lépésre, amely kollagén alapja. Miután kollagénrács képződött, az új bőr a vágás széleiből nő, a kollagén segítségével, amíg középen találkozik. A kollagén fehérje, de termelése a C-vitamin jelenlététől függ. A citrusfélék és a gyümölcslevek a C-vitamin legfőbb forrása. Más jó források közé tartoznak a szamóca, a paradicsom, a paprika, a sült burgonya, a brokkoli, a spenót, a káposzta és a kelbimbó.

Az A-vitamin növeli a gyógyulást

Ha nincs elegendő A-vitamin a táplálkozásodban, a gyógyulási folyamat károsodhat. Ez a vitamin növeli a gyulladásos beavatkozást, ami azért fontos, mert a sebgyógyulás kezdetén kialakult gyulladás megakadályozza a fertőzést a káros irritáló szerek és baktériumok eltávolításával. Az A-vitamin a kollagén szintézis stimulálásával segít a seb erősítésében. A tojás, a teljes tej és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek biztosítják az A-vitamint, de nem kell állati termékekre támaszkodnia. Sárga és narancs színű zöldségek és sötétzöld leveles zöldségek szintén jó források.

A cink és az Iron Súgó újjáépítése

A szervezet nem termel fehérjét és kollagént cink nélkül, míg a vas oxigént szállít a sérült helyre. A vágás vagy sebzés egyik leggyakoribb oka az oxigénhiány, a “Selected Readings in Plastic Surgery” szerint. Az ásványi anyagok hiánya késleltetheti a szövetek újjáépítését és javítását, és a fehérjében gazdag ételek jó cinkforrások és Mindkét ásványi anyag megtalálható teljes kiőrlésű gabonákban és dúsított gabonafélékben és kenyérben.

Folyamatos Scar Support

A hegek ugyanazt a táplálkozási támogatást igénylik, mint a vágások, mert a sebgyógyulás normális részeként alakulnak ki. Egy kiegyensúlyozott étrendet a gyógyulási folyamat alatt és után lehet, mivel a hegek fokozatosan erősödnek az idő múlásával. A vágás teljes javítása után a fényvédő és a hidratáló kenőcsök segítenek minimalizálni a hegek megjelenését, de az E-vitamint vagy C-vitamint tartalmazó helyi kezelések nem segítenek a Texas Egyetem szerint.