Karfiol fül tünetei

Vérzés

A “karfiolos fül” kifejezés olyan állapotra utal, amely akkor következik be, amikor a külső fül porcai súlyosan megsérülnek vagy meghalnak, így a bőr megduzzad és szabálytalan dudorokat képez. A karfiolos fül, amelyet aurikuláris hematómának is neveznek, leggyakrabban a fül ismételt traumája okozza, különösen az érintkezési sportokban, mint a boxolás és a birkózás. Az aurikuláris hematómák rövid időn belül meggyógyulhatnak, ha korai szakaszban foglalkoznak. Az orvos kezelése nélkül a “karfiol” megjelenése állandóvá válhat, vagy más szövődményeket okozhat a fülben.

Duzzanat

A külső fülön jelentkező jelentős vagy ismétlődő trauma károsíthatja a környező ereket, ami belső vérszivárgást eredményez. A vér a külső fül vagy a perikondrium szövetébe szivároghat, vagy végül vérrögök képződnek, amelyek megakadályozzák az alapvető tápanyagok fül-porcát, mondja Michael Hawke, a “Fül-betegség: Klinikai útmutató” -nak. Külső vérzés akkor is előfordulhat, ha a kezdeti trauma miatt vágás vagy kopás maradt.

Fluid felhalmozódás

A duzzanat az egyik első tünet, amely vérrögképződésként jelentkezik a bőr alatt. A karfiolos fülű egyének jellemzően bőrpír és fájdalmat tapasztalnak a sérült bőr körül, és abban az esetben, ha a területet kezeletlenül kezelik, súlyosabb fertőzés alakulhat ki. A vérrögök és a genny folyamatos felhalmozódása megakadályozza a vér és tápanyagok egészséges porlasztását a porcban. Ez okozza a porc elhúzódását a bőrből, ami a puffadt karfiol formáját eredményezi, a KidsHealth.org szerint.

Keményített bőr

A bőr és a porc között felhalmozódhat, ha a fül fertőzött lesz. Ha a karfiolos fület egy vágás kíséri, akkor a duzzanat a sebet szélesebbre nyithatja, ami a fülhöz tartozó gázspumuszt okozhatja. Sok esetben a karfiolos fül kezelése magában foglalja a folyadék és az idegen testek elvezetését, a New York Times Health részlegének megfelelően.

Megakadt hallás

A karfiolos fülre vonatkozó megelőző kezelés növeli a tartós deformitás kialakulásának kockázatát. Ha a vérrögök és a folyadék felhalmozódását nem távolítják el, a blokkolt porc végül meghal a tápanyaghiány miatt. Dr. Hawke elmagyarázza, hogy a halott porc sűrűsödik és megkötődik rostos csomókban, elveszíti természetes formáját. Ha a karfiol fül állandóvá válik, csak műtéti úton távolítható el.

A pericondrium túlzott duzzanata blokkolja a fülcsatornát, és zavarja a hallást, különösen, ha a karfiol fül állandóvá válik. Az ortopédiai Institute of Sioux Falls (S.D.) által kiadott atlétikai tréning hírlevél szerint a karfiolos fül kifejlődését követő ideiglenes vagy állandó halláskárosodás jelzi, hogy súlyos fertőzés terjedt el a belső fülön.