Joghurt adhat hasmenést?

A belek nagyszámú baktériumtörzset tartalmaznak, amelyek kollektíven ismertek, mint a bél mikrobiótája. Ezeknek a baktériumoknak az egészséges egyensúlya fontos a bél egészségében, és befolyásolhatja egészségi állapotának egyéb vonatkozásait. A World Gastroenterology Organization szerint a joghurt és a probiotikus baktériumok bizonyos fajtáit tartalmazó élelmiszerek elősegíthetik a hasmenés okozta betegségek megelőzését vagy kezelését. Habár a joghurt probiotikus tartalmának köszönhetően rendszerint a hasmenés elleni gyógymódnak tekinthető, bizonyos betegségekben más haszonnövények okozhatnak hasmenést.

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia az étkezési joghurt okozta hasmenés legvalószínűbb oka. Mint minden tejalapú élelmiszer, a joghurt tejcukrot vagy laktózt is tartalmaz. Ezt a cukrot egy enzimmel emésztik a vékonybélben, amelyet laktáznak neveznek. A laktóz intolerancia az enzim csökkent mennyiségét írja le, ami a tejcukor teljes emésztését eredményezi. A laktóz intolerancia jellegzetes tünetei közé tartozik a puffadás, hasi görcsök, fokozott bélgáz és hasmenés. Ha a hasmenése a laktóz intoleranciának tulajdonítható, akkor az emésztő tünetei általában néhány órányi étkezés után kezdődnek, és egy vagy két laza székletet érnek.

Másodlagos laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia néha más egészségügyi állapot szövődménye. Ezt másodlagos laktóz intoleranciának nevezik. Például a gyomorfájdalom vagy a gastroenteritis súlyos esete átmenetileg csökkentheti a vékonybélben található laktáz termelődését. Ebben a helyzetben joghurtot és más tejalapú termékeket kaphat hasmenés esetén. De ha korábban képesek voltak olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyek nem jelentettek problémát, akkor a joghurt elviselésére képes képesség általában visszatérhet egy-két héten belül, miután a belek gyógyulnak. A hasi kemoterápia vagy a hasi sugárterápia átmeneti laktóz intoleranciát is okozhat. A másodlagos laktóz intoleranciát okozó egyéb betegségek közé tartozik a HIV / AIDS, a cöliákia és a cisztás fibrózis.

Irritábilis bél szindróma

Az IBS (irritálható bél szindróma) a joghurt-okozta hasmenés egyik lehetséges oka. Bár a World Gastroenterology Organization jelentése szerint egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a probiotikumok segíthetnek az IBS tüneteinek enyhítésében, az ételek elindítása az emberek között változik. Néhány IBS-es személy érzékeny bizonyos típusú szénhidrátokra, amelyeket fermentálható oligo-di-monoszacharidok és poliolok (FODMAP) neveznek. A laktóz és fruktóz cukrok FODMAP-ok, és mindkettő általánosan megtalálható a kereskedelmi joghurtokban. Az IBS- és a FODMAP-érzékenységben szenvedők általában emésztési tüneteket tapasztalnak, beleértve a hasmenést, a különböző ételek helyett csak a joghurtot. Például egyéb magas FODMAP ételek, amelyek tüneteket kelthetnek: lágy sajt, tejföl, szójabab, szójatej, alma, őszibarack, körte, karfiol, articsóka, bab, lencse és gombák.

Tej allergia

A tej allergia a joghurtos hasmenés egyik lehetséges oka, különösen egy kisgyermeknél. Azonban egy fiatal anyateccsel rendelkező gyermeknek emésztési és egyéb allergiás tünetei vannak az összes tejalapú élelmiszerrel szemben, nem csak a joghurt. A hasmenésen kívül – amely véres lehet – más ételallergia tünetei közé tartozik a hányás, gyomorfájás, csalánkiütés, zihálás, légzési nehézség és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata. A tehéntej allergiáját általában az élet első hat hónapjában diagnosztizálják, és ritkán 1 éves kor alatt. A tehén tehéntej allergiájának többsége 5 éves kor fölé emelkedik. Mivel a tehéntej allergiája szokásos módon zajlik, nem valószínű – bár nem lehetetlen -, hogy egy olyan felnőtt, aki nem rendelkezik tejallergiával, hirtelen allergiás reakciót vált ki a tejre. joghurt.

A joghurt fogyasztásával kapcsolatos hasmenés egyszeri helyzet lehet, ha nemrégiben a gyomorbetegségben szenved. Néhány hét múlva megpróbálhatja megenni. Ha gyanítja, hogy a tünetei a laktóz intoleranciához kapcsolódnak, akkor próbáljon meg egy kisebb adag joghurtot fogyasztani, hogy lássa-e még hasmenés. A legtöbb laktóz intoleranciában némelyik tejet fogyaszt, anélkül, hogy tünetei lennének, ezért kisebb mennyiségű táplálékot is megtehet. Próbálhatunk rizst vagy szójoghurtot is, mivel laktózmentesek. Ezeknek a joghurtoknak a megjelenése és szerkezete hasonlít a tejalapú joghurthoz, de az íz nem azonos, ezért lehet, hogy rájuk kell szokni.) Lásd orvosa gyakori vagy tartós hasmenés esetén, különösen akkor, ha egyéb tünetek társulnak . Ha sürgős orvosi ellátást igényel, ha Ön vagy gyermeke az allergiás reakciók tüneteit észleli, különösen akkor, ha légzési nehézségek merülnek fel.; Véleménye szerint: Tina M. St. John, M.D.

Következő lépések