Hideg orr és hideg láb tünetei

A hideg orr és a lábak okai

Amikor a hőmérséklet leesik, normális, hogy a lábad, a kezed és az orrod hideg legyen a test többi része előtt. Ez azért van így, mert tovább tart a vér ezen területekre, különösen szélsőséges körülmények között, amikor a létfontosságú szervekre koncentrálva tartja őket melegen. Azonban ha a lábad és az orrod állandóan hideg állapotban van, még akkor is, ha meleg van, lehet, hogy az alapbetegség, például a rossz vérkeringés vagy a legsúlyosabb esetekben fagyás áll fenn, mondja a Foot Pain magyarázata. Ha a tüneteit nem orvosolhatja egyszerű intézkedésekkel, például kijutni a hidegből és melegebb ruhát viselni, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Gyakori tünetek

Számos oka van, hogy az orrod vagy a lábad hideg lehet, a nyilvánvaló és könnyen rögzíthetőtől a nagyon komolyig. A leggyakoribb ok, amiért a test ezen része hideg lesz, hideg vagy nedves időjárásnak van kitéve. Amint azt már kifejtettük, a teste először megvédi a törzsét a hideg állapotból, és a csökkent véráramlás teszi a végtagokat hűvösebbé, mint például a gyomra vagy a mellkasod. Ha hosszabb ideig rendkívül hideg időjárásnak van kitéve, a lábak és az orr a test első részei között lehet a fagy vagy a fagyás kialakulása. Ez az, amikor jégkristályok alakulnak ki a bőr első rétegében, ami fagy vagy mélyebb fagyás, ami állandó károsodást okozhat az erekben, mondja az emedicinehealth honlap. A lábad és az orrod is hidegebb lesz, ha rossz vérkeringés vagy szívbetegségben szenved, mondja a Foot Pain magyarázata. Ez azért van így, mert ezek a feltételek azt jelentik, hogy a rendszer kevésbé hatékony a vér kiszivárgása a végtagok felé. A pajzsmirigy-problémák másik oka a hideg lábnak és az orrnak, mert ez a mirigy hormonokat termel, amelyek segítenek a testhőmérséklet szabályozásában – mondja az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának NHS Choices honlapja.

Kezelés

A hideg orr és a hideg lábak kezdeti tünete természetesen ezek a területek sokkal finomabbak, mint a többiek. Idővel azonban előfordulhat, hogy az orrod és a lábad elkezd reszketni, zsibbadni, vörös megjelenést szenvedni, viszketni vagy égőnek érezni magát, mondja az emedicinehealth honlap. Súlyosabb esetekben, amikor a keringés különösen gyenge, a területek kékre válthatnak, és ha fagyott vagy fagyott, fehérnek és viaszosnak tűnnek.

Fontos, hogy csak akkor kísérelje meg a hideg orr és lábak otthoni kezelését, ha a tünetei enyhék. Ha gyanítja, hogy a tünetei az alapbetegség vagy az extrém hidegben való expozíció következményei, azonnal kérjen orvosi segítséget. Kevésbé súlyos esetekben az első kezelésnek biztosítania kell, hogy az érintett területek tisztaek és szárazak legyenek, majd melegítést alkalmazzanak, mondja az emedicinehealth honlap. Hideg lábak esetén a jó pár zokni és papucs általában a trükköt, és meleg – de nem forró – tömöríti az orrodat. Annak elkerülése érdekében, hogy égesse el magát, rendkívül fontos, hogy ne tegye forró vízbe, mivel az érintett testrészek valószínűleg zsibbadnak, és nem feltétlenül regisztrálják a hőmérsékletet, mondja az emedicinehealth honlap. Ha a terület normális színre tér vissza, eltávolíthatja azt a hőforrástól, alaposan megszáradhat és meleg ruhát viselhet.