A pubertás első gyakori jelei

Áttekintés

A pubertás a hormonális, fizikai és kognitív változások fogalma, amely felnőttkorba hozza a gyermekeket. Ennek oka a gonadotropin felszabadító hormon – vagy a GnRH – mesterséges reproduktív hormon szekréciójának változása, amely hormonális változások kaszkádát idézi elő. A pubertás gyakori első jelei közé tartoznak a mellbimbók a lányok és a fiúk herpeszes növekedése, majd a szőrös haj megjelenése és a növekedési hajlam.

Hormonális változások

A pubertás első jelei a hormonális változások, de külön vérvizsgálatok nélkül nem lennének tudatában. A lányok és a fiúk esetében a pubertás az agy hypothalamusából származó GnRH hormon magas szintű ritmikus felszabadulásának kezdete. A GnRH-szekréció ilyen formája a gonadotropin (gonad termelés) hormonok, a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) kiválasztását idézi elő az agyalapi mirigyből. Az LH és az FSH éjszakai csúcsai csak korai pubertás alatt és csak alvás közben fordulnak elő, ezért fontos, hogy a serdülőkorúak és a tizenévesek alig aludjanak és mélyen aludjanak, a lányoknál az LH és az FSH okozzák a petefészkeket, hogy magasabb ösztrogénszintet érjenek el. Az FSH szintjei először körülbelül 9-10 évig emelkednek, majd LH követ. Az ösztrogén szintje 10-11 éves korban meredeken emelkedik. A fiúknál az LH az uralkodó hormon, serkenti a tesztoszteronokat a tesztoszteron kiválasztásában. A tesztoszteron szintje körülbelül 12 éves korban emelkedik, és folyamatosan növekszik a következő 2 évben. Az ösztrogén és a tesztoszteron meghajtja a későbbi pubertás változásokat.

Fizikai változások

A fizikai pubertás változások diszkrét fázisokra oszlanak el, amit egy klinikai értékelés alapján mértünk, melynek neve Tanner staging. A Tanner 1. fázisa megegyezik a pubertás előtti állapotával. A Tanner 2. stádiumában megkezdi az első fizikai változásokat. A lányok esetében a pubertás első nyilvánvaló jele a mellek enyhe duzzanata, melynek neve mellbimbó. A mellbimbó akkor fordul elő, amikor az ösztrogén szint 10-11 éves kor felett emelkedik. A fiúk esetében a pubertás első nyilvánvaló jele a herék körülbelül 8 és 9 év közötti növekedése. A Tanner 2. stádiumában a lányok és a fiúk is első pubis szőrszálakat tárnak fel. A lányoknál a szőrös haj 11 évesen jelenik meg a mellékvese androgénjei miatt, a fiúknál a szőrszálak 11 és 12 év közöttiek.

Growth Spurt

A Tanner 1. stádiumában, az előtti pubertás során a gyermeknek évente körülbelül 5-6 cm-re kell növekednie. A Tanner 2. fázisában lévő lányok esetében – körülbelül 11 éves korig – ez évi 7-8 cm-re nő. A lányok addig növekednek, amíg a növekedés körülbelül 16 éves korukig megáll. A fiúk nem kezdik gyorsabban növekedni, amíg a Tanner a 3. stádiumot nem éri el 12-13 év alatt. A fiúk növekedési csúcspontjai a Tanner 4. stádiumában – körülbelül 14 éves korban – évente 10 cm-es sebességgel és 17 évig végződnek. Növekvő növekedési eredmények a növekedési hormon hatásaitól, amelyet a gyermek alvás közben szekretál. A felgyorsult növekedés szakaszában a gyermek szó szerint nőhet egyik napról a másikra.