A probiotikumok hasmenést okozhatnak?

Bár a probiotikumok általában jól toleráltak, beleértve a probiotikumot tartalmazó élelmiszereket vagy probiotikus kiegészítőket, ritkán okozhat mellékhatásokat. Bár a hasmenés nem tipikus mellékhatás, a probiotikumok néha kapcsolódó tüneteket okozhatnak, például hasi diszkomfort, puffadás vagy gáz. Valójában a probiotikumok valószínűleg csökkentik a hasmenés idejét, vagy megakadályozzák az antibiotikum okozta hasmenést. Bár egészségügyi előnyökkel jár az egészséges bélbaktériumok egyensúlyának elérése érdekében, mindig beszéljen orvosával a probiotikumok alkalmazása előtt, és győződjön meg róla, hogy a gyógyszer megfelelő.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek egészségre gyakorolt ​​hatásaikat védik. A baktériumok, amelyek a bélcsíkot illesztik, befolyásolják az egészségre és a betegségek kockázatát, és további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy tisztában legyenek ezeknek a mikroorganizmusoknak a szerepével és azonosítsák a legjobb módszert, hogy elérjék a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát. A táplálék gazdagítása ezen előnyös baktériumokkal kiegészítők közé tartoznak a kiegészítők és a probiotikumban gazdag ételek, mint például a joghurt, kefir, savanyú káposzta vagy más erjesztett vagy tenyésztett ételek. Ezen túlmenően a teljes, feldolgozatlan növények – gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és bab – gazdag étrendet választanak, táplálja és növeli az egészséges bélbaktériumokat, a 2012 szeptemberében közzétett kutatás szerint “A mezőgazdasági és élelmiszeripari kémia .” Ha azt kérik, hogy a probiotikumokkal egészségesek maradjanak, vagy bizonyos feltételek mellett kezeljék a diétát, bölcs dolog az ismert előnyöket, lehetséges mellékhatásokat és kockázatokat megérteni.

Az Országos Egészségügyi Intézmények (NIH) szerint a bélbaktériumok szerepet játszanak az élelmiszer emésztésében, a szervezet védelmében a betegségeket okozó mikroorganizmusokból, bizonyos vitaminokat termelnek és erősítik az immunrendszert. Mivel ezek a baktériumok megrágják a részlegesen emésztett ételeket a bélben, gázt termelnek, éppúgy, mint amikor bizonyos ételeket eszel. Bizonyos törzsek is lazíthatják a székletet, ezért a probiotikumokat a székrekedéshez segítik. Tény, hogy az “American Journal of Clinical Nutrition” című augusztus 2014-es számában közzétett tizenkét tanulmány elemzése összekapcsolta a probiotikus alkalmazást, gyorsabban mozgatva az élelmiszereket a bélen, a lágyabb székleten és gyakrabban a bélmozgásokon. Ezek a székletgyakoriság és konzisztencia előnyei miatt a hasmenés valószínűsíthető, ha nagy dózisokat alkalmaznak vagy egyénileg tolerálják a probiotikumokat.

A probiotikumok valószínűleg javítják az akut vagy rövid távú hasmenést, ahelyett, hogy ez okozna. A 2010. novemberi “Cochrane-adatbázis rendszeres felmérések” című tanulmányban 63 olyan vizsgálatot elemeztek, amelyekben több mint 8000 résztvevő vett részt, és a probiotikumok akut hasmenéses alkalmazásával zárultak – a szokásos rehidratációs terápia mellett – a hasmenés időtartama körülbelül egy nappal csökkent És a probiotikus terápia második napján csökkentette a széklet gyakoriságát. Ezenkívül a 2013 májusában közzétett “Cochrane Database of Systematic Reviews” című 23 tanulmány és közel 4500 résztvevő elemzése azt mutatta, hogy az antibiotikumokkal együtt szedett probiotikumok 64% -kal csökkentették a különösen veszélyes Clostridium difficile-associated hasmenés kialakulását. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a probiotikumok ezen összetett világát, beleértve a különböző fajok és törzsek egészségre gyakorolt ​​hatásait, és hogy hogyan lehet a baktériumok hatékonyabb megváltoztatását az egészség optimalizálása érdekében.

Bár a probiotikumok görcsök, puffadás, gáz vagy potenciális hasmenés okozhatnak, a legtöbb ember a normális adagokat anélkül viseli mellékhatások nélkül. Továbbá, a probiotikumok valóban csökkenthetik a hasmenés időtartamát, vagy csökkenthetik a hasmenés kockázatát, ha antibiotikumot szednek. Azonban a probiotikumok fertőzést okozhatnak olyan betegeknél, akiknek veszélyeztetett vagy elmaradott immunrendszere van, mint például az idősek vagy a csecsemők, és biztonságosságát nem vizsgálták megfelelően olyan betegeknél, akiknél a gyomor-bélrendszeri betegségeken kívül más betegségek fordultak elő. Ezért bölcs dolog konzultálni az orvosával a kockázatokról és előnyökről, mielőtt elkezdené a probiotikus táplálékkiegészítőket. Értékelte: Kay Peck, MPH, RD

Előnyök

Szerepe a gasztrointesztinális funkcióban

A probiotikumok mérgező hasmenést okozhatnak

Figyelmeztetések és óvintézkedések