A perforált vastagbél colonoscopy tünetei

Áttekintés

A kolonoszkópia egy teszt, amely lehetővé teszi a teljes vastagbél ellenőrzését egy colonoscope néven ismert száloptikus cső alkalmazásával. A vastagbélben fellépő rendellenességek, például a vastagbélrák és a gyulladás kimutatására kolonoszkópiát alkalmaznak. A vastagbél perforáció akkor fordul elő, amikor a colonoscope kolonoszkópiában sziválja a vastagbél falát. Az Emedtv.com kijelenti, hogy a vastagbél perforációjának kockázata megnő azoknál a betegeknél, akiknél a meglévő vastagbél-rendellenességek vannak. A betegeknek tisztában kell lenniük a vastagbélperforáció tüneteivel

Vérzés

Az Országos Egészségügyi Intézmények kijelentik, hogy a vastagbél-perforáció vérzése közvetlenül a kolonoszkópia vagy akár néhány nap múlva következik be. A betegek észrevehetnek vörösvért a székletben, vagy észreveszik, hogy vér ürül le az anuson, amikor kiszabadulnak. A betegek súlyos gyengeséget és szédülést tapasztalhatnak állva. A betegeknek azonnal értesíteniük kell az orvost, ha észlelik a vastagbél vérzésének jeleit. Lehet, hogy műtétre van szükségük a vastagbélperforáció rögzítéséhez. Azok a betegek, akik nagy mennyiségű vért veszítettek, vérátömlesztést igényelhetnek.

Vérmérgezés

A vastagbél perforációja a bél belsejébe vezető lyukat eredményez, amely lehetővé teszi a béltartalom belépését a véráramba, és a test többi részébe áramlik, ami a sepsisnek nevezett vérfertőzést eredményezi. A kettőspont perforációval járó szepszisben szenvedő betegek lázat, hidegrázást, rázkódást, zavartságot, gyors pulzust és delíriumot tapasztalhatnak. A szepszis olyan súlyos betegség, amely kórházi kezelést igényel az intenzív osztályon.

Másodlagos peritonitis

Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a perforált vastagbél másodlagos peritonitis néven ismert állapotot eredményezhet. A másodlagos peritonitis a peritoneum gyulladása, amely a vastagbélre és egyéb hasi szervekre kiterjedő szövet. A peritonitis akkor fordul elő, amikor a baktériumok belépnek a peritoneumba a vastagbélben lévő lyukon keresztül. A peritonitis jelei és tünetei közé tartoznak a láz, a hidegrázás, a hasi érzékenység és a szilárd bordás has.

Hasi fájdalom és tágulás

Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a vastagbélperforációval rendelkező betegek súlyos hasi fájdalmat tapasztalhatnak a vastagbélpunkció helyén. A hasi fájdalmat megnehezíti a nehéz tárgyak hajlítása vagy emelése. A hasi pangást okozhatja a vastagbélben és a környező területeken a vastagbél perforálásából származó vér összegyűjtése.