A pajzsmirigy magas vérnyomást okozhat?

Pajzsmirigyhormon

A pajzsmirigy termel hormont, amely szabályozza a szervezet anyagcseréjét. A pajzsmirigyhormon növeli azt a sebességet, amellyel a szervezet sejtjei energiát használnak. A pajzsmirigyhormon szintek befolyásolják a szervezet hőmérsékletét, hangulatát, pulzusszámát, energiaszintjét és izomfunkcióit. Ha a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigyhormont termel, akkor hyperthyreosisot okoz. A pajzsmirigyhormon túl keveset okoz hipotireózist. Mindkét típusú pajzsmirigy-betegség magas vérnyomást (más néven magas vérnyomást) okozhat, bár különböző mechanizmusok alkalmazásával és különböző módon befolyásolja a vérnyomást.

hyperthyreosis

A hyperthyreosisot a pajzsmirigy-stimuláló immunrendszer vagy a pajzsmirigy hormontermelést kiváltó tumor okozhatja. A hyperthyroidismot ideiglenesen is okozhatják bizonyos fertőzések, amelyek megtámadják a pajzsmirigyt, ami a pajzsmirigyhormon tranziens növekedését okozza. A pajzsmirigyhormon túlsúlyának egyik oka, hogy a szív gyorsabban ütközik. Ahogy a szív gyorsabban verte meg, több vér kerül át az artériákon. Ez mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást növeli (magas vérnyomás).

Hypothyreosis

A pajzsmirigyhormon abnormálisan alacsony szintje emelkedett vérnyomást is okozhat. A hypothyreosis okozhat elégtelen jódfelvételt vagy olyan különböző körülményeket, amelyek károsítják a pajzsmirigy pajzsmirigyhormon termelését. Az is okozhatja az agyalapi mirigy problémáját, amely nem stimulálja a pajzsmirigyt. A hypothyreosis egyik eredménye az, hogy az artériák kevésbé hajlékonyak, olyan állapot, amelyet szintén emelkedett érrendszeri ellenállásnak neveznek. Ezek a merevebb artériák a diasztolés vérnyomás növekedését okozhatják (a vérnyomás, ha a szív nyugalmi állapotban van).