A láb zsibbadásának és fájdalmának okai

Charcot-Marie-Tooth betegség

A lábérzékenységet és fájdalmat számos tényező okozhatja. A Mayo Clinic honlapja szerint lábfájdalom és zsibbadás okozhat rosszul illeszkedő cipőt, traumás sérülést vagy ismétlődő törést okozhat. A szerkezeti hibák és bizonyos egészségügyi állapotok lábproblémákat is okozhatnak – beleértve a fájdalmat és zsibbadást a lábak alatt. Égés és bizsergő érzés is megjelenhet a lábakban. A lábfájdalom zsibbadtsággal vagy egyéb kóros érzéssel jár együtt, gyakran olyan állapotot jelez, amely egy szakképzett egészségügyi szakember beavatkozását igényli.

Cukorbetegség

A Charcot-Marie-Tooth rendellenesség lábérzékenységet és fájdalmat okozhat. A National Institute of Neurology, Stroke vagy NINDS – az Országos Egészségtudományi Intézet – a Charcot-Marie-Tooth rendellenesség közös örököltebb neurológiai rendellenesség, amely körülbelül minden 2500 amerikai embert érint. A Charcot-Marie-Tooth rendellenesség az agy és a gerincvelőn kívüli perifériás idegeket vagy idegeket érinti. A Charcot-Marie-Tooth rendellenességhez társuló gyakori tünetek közé tartozik az enyhétől a súlyosig terjedő fájdalom, a lábak, bokák és lábak gyengesége, a lábak és a lábak zsibbadása, csökkent mozgásképesség, magas lábú ívek, hammertoes, lábcseppek És egy magas léptékű járás, gyakori kioldás vagy leesés és izompazarlás a lábakban és lábakban. A NINDS azt állítja, hogy a Charcot-Marie-Tooth rendellenesség tünetei fokozatosan fejlődnek.

Tarsalis alagút szindróma

A cukorbetegség lábérzékenységet és fájdalmat okozhat. A National Institute of Diabetes, Emésztési és Vesebetegségek – a NIDDK, az Országos Egészségügyi Intézetek részlege – kijelenti, hogy idővel a cukorbetegség egész testében idegkárosodást vagy neuropátia alakulhat ki. A diabéteszes neuropathia különösen gyakori a végtagokban, beleértve a lábakat is, és fájdalom, bizsergés vagy zsibbadás társulhat az érintett területen. A NIDDK szerint a cukorbetegek körülbelül 60-70% -a szenved valamilyen neuropátiában. A diabéteszes neuropathiához társuló gyakori tünetek közé tartozik a zsibbadás, bizsergés és fájdalom a lábakban és lábujjakban, atrófia vagy izompazarlás a lábakban, emésztési zavar, hányinger és hányás, hasmenés vagy székrekedés, szédülés, vizelési problémák és izomgyengeség. A NIDDK szerint a cukorbetegség neuropátia tünetei két tényezőtől függnek: a neuropátia típusától és az érintett idegektől.

A tarzális alagút szindróma lábérzékenységet és fájdalmat okozhat. A sport káros megbetegedések klinikája honlapján a tarsalis alagút szindróma a hátulsó tibia ideg zavaró vagy kompressziós neuropathiája. A posterior tibialis ideg a tarsalis alagúton keresztül halad – a csont és a kötőszövetből készült alagút a boka középső vagy belső oldalán, a csontos bump közti középhalál közelében. A tarsális alagúton áthaladó egyéb struktúrák közé tartoznak az inak, az artériák és a vénák. A tarsalis alagút szindrómához társuló gyakori jelek és tünetek közé tartoznak a fájdalom, amely a sarokba, az ívbe és a lábujjába sugárzik, a lábfejet érintő zsibbadás, a lábfájás futása közben vagy hosszú ideig tartó állapotban van, rosszabb az éjszakai fájdalom, Pihenés és gyengédség az érintett területen a mediális malleolus alatt. A tarsalis alagút szindróma lehetséges okai közé tartozik az osteoarthritis, reumatoid arthritis és tenosynovitis.