A hentes seprű előnyei

Áttekintés

A földközi-tengeri eredetű gyógynövény (Ruscus aculeatus), amely egyszerre kedvelt a seprűk gyártásához, számos modern gyógyhatást kínál. Az emberek évszázadok óta használják a gyógynövényt, még akkor is, ha zöldséget fogyasztanak. Ma a mészáros seprű gyökereivel és alanyjával készült kivonat a gyógynövény elsődleges hírnév iránti igénye. Az Európában széles körben használt hentes seprű az utóbbi időben népszerűvé vált az Egyesült Államokban, mivel a tudományos kutatások megkezdték a gyógynövény számos keringési és gyulladásos állapot kezelésének lehetőségét.

Szegény áramlás

A varikózis és más keringési állapotok hagyományos gyógymódja, a mészáros seprű képes a fájdalomérzet újraérzésére, melyet a rossz vérkeringés és a kapcsolódó tünetek okoznak, beleértve a duzzanatot, viszketést, görcsöt, nehézséget, feszültséget és zsibbadást. Egy tanulmány, melyet a német “Arzneimittel-Forschung” orvosi folyóirat 2002-es kiadásában közöltek, krónikus vénás elégtelenségben szenvedő betegeket vizsgáltak, amelyek hasonlóak a varikózisos vénákhoz. A vizsgálat azt mutatta, hogy a 12 hetes húsbőr kivonatának kivonata jelentősen csökkentette a tüneteket. A keringési problémák kezelésére szolgáló standard dózis napi háromszor 150 milligramm gyógynövény beviteléből áll.

Aranyér

A mészáros seprűvel készült helyi kenőcsök és kúpok megkönnyebbülnek, amikor viszkető, fájdalmas aranyércekre kerülnek. A gyógynövény belsőleg is meggyorsíthatja a gyógyulást. Phyllis A. Balch, a Herbal Healing gyógyvízre vonatkozó könyvében elmagyarázza, hogy a mészáros seprű megszigorítja a dilatált véredényeket, amelyek aranyérmet alkotnak, és enyhíti az állapotával járó égést és viszketést. A 300 mg naponta kétszer alkalmazott gyógynövényt vagy naponta kétszer egy teáskanál folyékony kivonatot kell bevenni. Ezen túlmenően a folyékony henteshegyi seprűkivonat közvetlenül az érintett területre történő alkalmazása azonnal megkönnyíti a tüneteket.

Gyulladás

A mészáros seprű sokféle gyulladásos állapotban részesülhet, beleértve a carpal tunnel-szindrómát, a lymphedema duzzadt bokait és az alsó végtagok általános duzzadását. A gyógynövény növeli a véráramlást, elősegíti a vérkeringést, erősíti a véredényeket, csökkenti a kapillárisok törékenységét és megakadályozza a vér összegyűjtését a lábakban. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a mészáros seprűnek, hogy képes legyen enyhíteni a duzzadt nyirokcsomókat és enyhíteni a duzzanatot a csukló karpái alagútjában az ismétlődő mozgás okozta. A gyulladás kezelésére szolgáló standard dózis a napi két-három alkalommal 150-300 mg napi bevitel.

Egyéb előnyök

Bár a legértékesebb a keringési és gyulladásos állapotok kezelésére, a mészáros seprűnek számos más gyógyhatása is van. Úgy gondolják, hogy csökkenti a vizelet retencióját, ami hasznos a hólyagfertőzések kezelésében. A mészáros seprű más hagyományos, de nem bizonyított előnyei közé tartozik a székrekedés, a vesekövek, az emésztőrendszeri betegségek, az ortosztatikus hipotónia és a szifilisz tünetei is, bár a gyógynövény nem képes gyógyítani a betegséget.