A hátfájás és a fáradtság okai

Áttekintés

Míg az ágyéki hátsérülés az egyik leggyakoribb izom-csontrendszeri panasz, az alsó hátsó sérüléseknek számos oka van. A hátfájás és a fáradtság tünetei azonban leggyakrabban az izmok szisztémás túlzott használatából származnak. Az akut izomtörzsektől eltérően, mint például emelkedéssel járó sérülés, a krónikus túlhasználat, amely fokozatosan nyilvánvalóvá válik, megnehezítheti a diagnózist. A betegeknek meg kell találniuk a sérülések mögött álló intézkedéseket, hogy megkapják az egészség megújításához szükséges önellátást és orvosi kezelést.

Izom húzódás

Az atlétikai és foglalkozási igények szükségessé tehetik az ugyanazon izmok erőteljes használatát. Abban az esetben, ha overexert, az általában szorosan kötött izomrostok felszabadulnak és elválnak. Az olyan túlzott használat, mint az ismételt hegesztés vagy hosszabb ideig tartó stresszhelyzetben történő elhajlás, az alsó hátsó izmai húzódását vagy szakadását okozhatják. A szakértők azt állítják, hogy a túlzott erővel vagy túlzott ismétlődéssel járó intézkedések gyakran fáradtságot és fájdalmas hátfájást okoznak. A sérült izmok folytatása továbbra is meghosszabbítja ezeket a tüneteket.

Csontdeformáció

Amikor a gerinc csont- vagy lemezhiba kialakulását eredményezi, a helyi izomzat, inak és szalagok stresszhelyzetben és gyulladásban fordulhatnak elő. A University of Maryland (UM) Orvosi Központ jelentése szerint az alacsony szintű akut hátfájás a lemez- és csont degeneráció, valamint az ízületi gyulladással vagy csontritkulással összefüggő stressz törések eredménye. A mindennapi kisebb diszlokációktól, a subluxációktól vagy az állandó scoliosis görbülettől való gerinc eltérés fájdalmat és fáradtságot is okozhat. Sok esetben az alsó hátfájás nyomon követhető a különböző lábak által okozott izomtörzs miatt, amely egyes izmokra és gerincszövetre rendellenes stresszt okoz.

Szegény testtartás

Ha a gerinc kiegyensúlyozatlan, a test egyik oldalán lévő izmoknak jobban kell dolgozniuk. Idővel ez az izomtömeg krónikus hátfájást és fáradtságot okozhat. Az American Physical Therapy Association szerint a rossz testtartás gyakran okoz problémákat a hát alsó részén. A szakmai értékelés segítségével a betegek hátrányos helyzetüket évekig helytelen állóképességű vagy káros rövid távú alvási pozíciókra fordíthatják. Az alvási testtartás gyorsan csökkenhet, ha a matracok vagy a párnák elöregednek.

Fertőzés vagy rák

A Cleveland-klinika szerint a hátsó ágyéki problémák kevesebb, mint 1 százaléka a belső betegségekből származik. Mivel ezek a ritka esetek súlyosak lehetnek, azonban a betegeknek nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a krónikus fájdalom tüneteit. Az UM Medical Center vesefertőzést és petefészekrákot jelent, mint a hátfájás és a fáradtság lehetséges okát.