A hasi fájdalmat vitamin vagy ásványi hiány okozhatja?

A hasüreg számos fontos szervet és szövetet tartalmaz, beleértve a gyomrot, a beleket, a veséket, a májat, a lépet, a hasnyálmirigyeket és a nagy ereket, mint például az aorta. A hasban lévő fájdalom, amely a tartósan unalmas fájdalmaktól a szúró fájdalmakig terjedhet, számos hátteret jelenthet, köztük néhány táplálkozási hiányosságot.

Káliumhiány

A kálium segíti a számos biológiai folyamatot: ez egy ásványi anyagot jelent az idegi kommunikációban, szerepet játszik az izomösszehúzódásban és számos enzim funkciójának fenntartásában. A káliumhiány befolyásolhatja az idegszövetet, amely az emésztőrendszeren keresztül az élelmiszer mozgatásáért felelős, ami ingerlést, székrekedést és hasi fájdalmat okoz. A bal kezeletlen, súlyos káliumhiány szintén hatással lehet más létfontosságú szervekre, ami kóros szívritmuszokat okoz.

Niacinhiány

Bizonyos esetekben a vitaminhiány is okozhat hasi fájdalmat, és a nem elegendő niacin fogyasztása hatással lehet a hasra. A niacin egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen a szervezetnek lebontani a tápanyagokat a sejtműködéshez szükséges energia eléréséhez, így a niacin hiányosságai befolyásolhatják a sejtek és szövetek tartományát. A hiány gyomorbetegséget és hasi fájdalmat okoz, és depresszióhoz, bőrkiütésekhez és hajhulláshoz is vezethet.

B-12 vitamin hiány

A hasi és gyomorfájás másik lehetséges oka a B-12-vitamin hiánya, vagy a kobalamin. A B-12 vitamin elengedhetetlen a megfelelő vörösvértestek működéséhez, mivel a vitamin segít a hemoglobin termelésében – a vörösvérsejtekhez szükséges vegyületek oxigént szállítanak. A B-12-vitamin hiánya vészes vérszegénységhez vezet, mely akkor következik be, ha a vér nem képes hatékonyan oxigént szállítani a szövetekhez. A vészes vérszegénységben szenvedők olyan hasi gátak kialakulását eredményezhetik, amelyek fájdalmasak lehetnek. Ezenkívül a B-12-vitamin hiánya gyomorpanaszokat, májnagyobbodást, valamint gyomorpanaszokat okozhat.

szempontok

Míg számos vitaminhiány okozhat hasi fájdalmat, a tápanyaghiányok nem olyan állapotok tartományát jelentik, amelyek fájdalmat okozhatnak a hasában. Az hasi fájdalom nagyon általános tünet, amely jelezheti a laktóz intolerancia, a vesekövek, vagy akár a betegségek, például a vastagbélrák széles körét. Ha súlyos vagy nagyon gyakori hasi fájdalmai vannak, azonnali orvosi ellátást kell kérni az alapjául szolgáló ok megállapítására, és segít a további kényelmetlenség és szorongás megelőzésében.