A cukorbetegségben bekövetkező nekrózis okai

Áttekintés

A cukorbetegség olyan betegség, amely a glükózcukrok felgyülemlését eredményezi az érrendszerben. A cukorbetegség három alapvető típusa van, és I. típusú, II. Típusú és terhességi besorolást kapnak. Az I. típusú cukorbetegség, amelyet tipikusan serdülőkorban diagnosztizálnak, olyan betegség, amely a speciális vércukorszintet szabályozó proteinben inzulint termelő speciális hasnyálmirigy-sejtekben van. A II. Típusú cukorbetegség inzulinrezisztens betegségnek minősül, és később az életben kerül be, míg a terhességi cukorbetegség csak a nő terhességének ideje alatt jelentkezik. Sok hosszú távú szövődmény társul a cukorbetegséggel, beleértve a nekrózist és a gangréniát.

Érbetegség

A cukorbetegség minden típusához kapcsolódó egyik legkomolyabb szövődmény az érrendszeri megbetegedések potenciális fejlődése, más néven perifériás artériás betegség vagy PAD. A MayoClinic.com szerint a PAD leírja az érfalak szűkületét vagy blokkolását a végtagokban, elsősorban az alsó lábakon. A PAD a normál véráram mennyiségének korlátozását eredményezi, amely a végtagok megfelelő tápanyagokkal való ellátásához szükséges. Ha ezt az állapotot nem kezelik, végül a szövetben lévő sejtek elkezdenek meghalni a nekrózisnak nevezett folyamat révén. A nekrózis során a sejtek megduzzadnak és felszakítják a komponensüket a szövetbe, és gyulladást okoznak. Ha elegendő szövet hal meg a nekrózis miatt, gangréna alakul ki, ami amputációhoz vezethet.

Perifériás neuropátia

Az érrendszeri megbetegedések és a végtagok véráramlásának csökkenése miatt a cukorbetegségben szenvedők perifériás neuropátia is tapasztalható. A neuropathia a végtagokban fellépő idegkárosodásra utal, mely az érzés vagy érzés elvesztését okozza. Az idegkárosodás csökkenti a fájdalomérzet képességeit, és motoros érzékelési károkat is okozhat, ami nehezíti a mozgást. A fájdalomérzet hiánya az embereket sebezhetővé és fertőzéssé teszi, ami végső soron nekrózis vagy gangréna okozta állapotokhoz vezethet.

Szabad radikálisok

A véredények falához vezető sejtek olyan vegyületet termelnek, amelyet nitrogén-monoxidnak neveznek, ami fontos szerepet játszik az erek terjeszkedésében. Cukorbetegségben a nitrogén-monoxid-szintek jelentősen csökkentek, ezáltal hozzájárulva az erek szűküléséhez és nekrózishoz. Ha a vércukorszint magas, a hyperglykaemia, az oxigénmentes gyökök emelkedettek. Ezek a szabad gyökök a nitrogén-monoxiddal reagálnak annak lebomlására, a “Circulation” folyóirat szerint. Ezenkívül a cukorbetegségben szenvedők sokkal nagyobb szabad zsírsavakkal rendelkeznek, amelyek szintén hozzájárulnak az oxigénből származó szabad gyökök termeléséhez. Oxigénes stressz az oxigén szabad gyökökből is közvetlenül okozhat sejtek-nekrózist.