A buddhizmus ötféle jóga

Jnana jóga

Mivel a jógát a 20. század végén mutatták be a nyugatiakhoz, számos jógá alakult ki. Ezek többsége csak a jóga fizikai aspektusára koncentrál, az asana gyakorlatban. A hagyományos hatha jóga ugyanakkor egy ősi filozófia, amely magában foglalja a táplálkozásról, a táplálkozásról, az imádságról és a meditációról, az etikus életről vagy magatartási kódexekről szóló tanításokat, a mai népszerű testhelyzetek és asanák mellett. Jóga tanításokat talál a hinduizmusban, valamint a buddhizmusban. A “From Here to Nirvana” című könyvében Anne Cushman és Jerry Jones megmagyarázza, hogy a jóga öt fő típusa van: Jhana, Bhakti, Karma, Raja és Hatha.

Bhakti jóga

Az első út, vagy a jóga típusa, a Jnana jóga. A jóga Guru Patanjali megtanította, hogy meditáljon a kérdésre: “Ki vagyok én?” Végül önmegvalósításhoz és megvilágosodáshoz vezetne. A Jnana jóga a megfelelő kutatás útja. A megvilágosodás elérése érdekében az igazság keresésével kell foglalkoznunk, a megfelelő kérdéseket fel kell tennünk. A Jnana jóga a tanulmányok és az intellektuális fejlődés útja.

Karma jóga

A Bhakti jóga a szeretet, az odaadás és az istentisztelet útja. Sri Yogi Hari elmagyarázza, hogy a Bhakti valójában Isten iránti szeretet. A jogaik tanítják az Isten szeretetének személyes fejlõdését, és természetesen vezetik az embereket, hogy szeressenek minden lényt, hogy az “isten” a teremtés minden formájába kerüljenek. A bhakti jóga gyakorlásával az egyén elhagyja a gyűlölet, a féltékenység és a bosszú érzéseit, és inkább az együttérzést, a toleranciát és a szeretetet foglalja magában.

Raja jóga

Karma jóga az önzetlen szolgálat útja. Sokan hallották a “jó karma” vagy “rossz karma” kifejezést. Ezek olyan cselekvésekre vonatkoznak, amelyek mások javára vagy mások javára szolgálnak, vagy amelyek mások áldozatául szolgálnak. Ez utóbbi a kapzsiság, a büszkeség, a harag és a félelem érzéséből ered. A karma-jóga gyakorlása jóindulatú és kiszolgáltatottabb cselekményeket végez. A jógok úgy vélik, hogy a karma egy egyetemes törvényen alapul, amely: minden cselekvésnél ellentétes reakció van. Mások szolgálatában jó cselekményeket hívunk a saját életünkbe.

Hatha jóga

A Raja jóga az irányt az elme irányítására. Magában foglalja az erkölcsi kódexet, a légzésszabályozást és a meditációt. Yogi Hari azt tanítja, hogy az emberi elme egy olyan töredék, amely gyakran széttöredezett. Ez a izgatott elme olyan stressz, szorongás, és a külső világ felé koncentrált embereket tartja fenn. Ez elvonja az egyént az általa keresett boldogságtól, amelyet a jógok tanítanak, és a lélekbe befelé koncentrál. A jóga ezen útja fegyelmet és időt biztosít a mesterhez, de végrehajtható a pranayama vagy a légzés gyakorlatok és a meditáció révén.

Hatha jóga a testmozgás útja. Ez a jóga arc, amely a nyugati emberek számára leginkább ismert. Ez magában foglalja az asanák és testhelyzetek rendszeres gyakorlását, a test gyógyítására és a jólét előmozdítására. A jóga gyökerei az ayurveda-ban, egy ősi Indiából származó gyógyászati ​​rendszerben. Ez a rendszer hét energiaközpontot azonosít a testben, amelyet csakráknak neveznek, és ha megfelelően működik, fenntartja a jó egészséget. A jóga testhelyzeteket úgy tervezték, hogy stimulálják ezeket a csakrákat, és egyensúlyozzák a test energiáját.

Nada jóga

A jóga másik figyelmen kívül hagyott aspektusa a hang- vagy vibrációs technikák, a nada jóga. A Nada jóga a bhaják énekét, énekeket vagy himnuszokat énekel, és különböző eszközöket használ a gyógyító rezgések előállításához. A zenét vagy hangokat gyakran használják a népszerű jógaórákon a nyugati világban, bár kevesen ismerik ezt a gyakorlatot a nada jóga.